Gęstość wody podczas nurkowania, jej zasolenie i temperatura – zjawisko termokliny.

Nurkowanie jest pięknym i za razem trudnym sportem. Uroki i wady wiążą się między innymi poprzez dużą ilość warunków technicznych jakie nurek powinien przyswoić przed wejściem do wody. Jedziesz nurkować za granicę, niech urok obcych zbiorników Cię nie zwiedzie – zawsze planuj swoje nurkowanie, czytaj możliwie wiele na temat zbiornika i dostosowuj sprzęt nurkowy do warunków panujących pod wodą.

Nurkując w wodzie o różnym stopniu zasolenia, trzeba mieć świadomość o tym ile procent zasolenia ma konkretny zbiornik. Każdy procent stanowi o tym, czy trzeba dobrać dodatkowy kilogram do Twojego balastu. Schodząc pod wodę pamiętajmy, że woda o wyższej gęstości znajduje się poniżej warstwy wody i mniejszej gęstości. Nie chodzi tu tylko o kwestię zasolenia, ale i temperatury wody.

Stosunkowo ciepłe wody powierzchniowe o małej gęstości oddzielone są od chłodnej, gęstszej wody termokliną, czyli obszarem, w którym temperatura gwałtownie zmienia się z głębokością. To rozgraniczenie warstw jest tak nagłe, że w spokojnej wodzie możesz płynąć w ciepłej toni i włożyć rękę do wody wyraźnie zimniejszej. Zjawisko to jest powszechne w stojących wodach słodkich takich jak jeziora i zalane kamieniołomy.

 


Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *